phytoplankton.se

närodlad levande phytoplankton

🦠 frequently asked questions


Heliofungia
Heliofungia

① Är phytoplankton bra för mina koraller och invertebrater? 
Svar: Ja väldigt bra eftersom växtplanktion är ett naturligt foder. Låt bli torrfoder!

② Jag brukar köpa dyra flytande preparat för bättre färger på mina koraller.

Svar: Växtplankton innehåller de rätta näringsämnena som gör dina koraller mer färgrika så det behövs inga dyra extra tillsatser.

Centropyge bispinosa
Centropyge bispinosa

③ Innehåller det något som kan skada mina saltvattensdjur?
Svar: Nej, vår produkt är 100% naturlig, utan bindemedel, geler, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Levande phytoplankton främjar bildandet av mikrofauna och zooplankton. Den är näringsriktig och ätes också gärna av fisk så därför behövs ingen extra utfodring av vegatibilisk föda som nori blad till dem. Näringskedjan är phytoplankton > zooplankton > mindre fisk > större fisk > ännu större fisk > etc  för att till slut nå människan. Så även vi människor äter phytoplankton något som vi inte tänker på. 

④ Hur länge har min flaska stått på en hylla innan jag får den levererad?
Svar: Alla flaskor som ska levereras fylls samma dag så flaskan är inte mer än ett eller max två dygn när du får den. Den levande phytoplanktonen är lika fin vid leverans sommar som vintertid, även om transporten skulle ta några dagar. Transporttid till din ort kan du se här.

Tubastraea faulkneri
Tubastraea faulkneri

⑤ Finns det någon bruksanvisning och hur gör jag för att utfodra mina koraller och invertebrater?
Svar: Med varje levererad beställning bifogas en bruksanvisning.

⑥ Med hur många milliliter phytoplankton skall jag utfodra mina saltvattensdjur med?

Svar: Vi rekommenderar 10 ml till 100 l/vatten 3-4 dagar i veckan. Samt att du låter mängden som skall serveras hinner få rumstemperatur efter kall förvaring.
⑦ Hur gör jag när jag utfodrar i mitt saltvattensakvarium?
Svar: Planktonen sprids där vattnet strömmar mest i akvariet eller riktas mot värddjur. Enklast med en längre pipett.

⑧ Hur utfodrar jag enklast?

Svar: Ta flaskan från kylskåpet och slå upp beräknad förbrukning för 5 dagar i ett litet kärl. Låt det sedan stå framme under veckan och rör dagligen om försiktigt. Utfodrar du med en pipett kan du röra med den. Då har phytoplanktonen alltid rumstemperatur när du serverar den. När phytoplanktonen inte längre går att röra om och den samlats på botten av kärlet och inte går att få igång vet man att det är dags och slå upp en ny sats.

⑨ Måste jag stänga av äggviteavskummaren?
Svar: Nej, det måste du inte även om det är bra. Fast praktiskt så gör man det inte eftersom då måste den ju vara avstängd jämt. Detta då det alltid kommer finnas levande phytoplankton i akvariet så länge man utfodrar med det eller tills det är förbrukat. 

⑩ Behöver jag vara orolig för mina fosfat och nitrat värden?
Svar: Phytoplankton sänker fosfat och nitrat värden i saltvatten akvariet. Växtplankton är ju en naturlig del i havet och är mycket bättre och utfodra med än en massa dyra pulver foder för koraller och lägre djur. Dock rekommenderas att hålla koll på fosfat och nitrat värden som alltid när det gäller saltvatten akvaristik. Överdosera aldrig utan börja försiktigt och öka dosen så du hinner med och se att allt är ok i akvariet. 

⑪ Går det använda en automatisk doseringspump för utfodring? 

Svar: Javisst, det går alldeles utmärkt, planktonen klarar sig i rumstemperatur i 5 dagar bara man inte glömmer av att skaka flaskan varje dag som man doserar från. Om planktonen samlas på botten i flaskan och blir liggandes där så dör de.

Bubble tip anemone
Bubble tip anemone

⑫ Hur länge står sig phytoplanktonen?

Svar: Bäst före 3-4 veckor om man förvarar den kallt i kylskåp 0-4˚C, varmare kommer minska näringsvärdet. Hållbar upp till 2 månader, Har phytoplanktonen fått en nyans av gult eller brunt så använd den inte! Glöm inte att skaka flaskan med jämna mellanrum, helst dagligen. 

⑬ Har hört att phytoplankton luktar väldigt illa? 

Svar: Nej, riktig fräsch levande phytoplankton är frisk i lukten som nyblandat saltvatten. 

⑭ Kan jag se phytoplanktonen i akvariet?

Svar: Javisst, man ser dem frisimmande och nattetid kan man använda en ficklampa se lättare hur stor populationen är i akvariet. Om man behöver fylla på eller inte.
⑮ Är phytoplankton bra mot cyano bakterier?

Svar: Phytoplankton har visat sig vara bra mot och kunna förhindra dessa bakteriers uppkomst. Om du vill bekämpa cyano bakterier rekommenderar vi att du köper Synechococcus.sp. som är effektivast. Efter 3-4 veckor gör du samma behandling igen, instruktioner medföljer din flaska. Levande phytoplankton dödar inte din mikrofauna vilket kemiska preparat gör. Läs vår rekommendation.

Amphiprion percula
Amphiprion percula

⑯ Jag skulle vilja börja odla clownfiskar och hört att man måste ha "grönt vatten" första tiden är detta "grönt vatten" och hur mycket behöver jag?

Svar: Ja, detta är grönt vatten och du bör börja odla "grönt vatten" själv. Köp minst 1x 500 ml för att komma igång med en egen odling ifall något skulle gå snett ex. en krasch samt så du har i reserv och slipper vänta på ny leverans.

⑰ Vilka tillbehör behöver jag för att komma igång med en egen odling?

Svar: Du behöver följande tillbehör

TOP 🚀