Kemiska stridsmedel

22.09.2021

Amino syror, bakterier, jod, kolkälla alternativt GFO (ex.  Rowaphos), spårämnen, vattenbyten och äggviteavskumning är det som generellt behövs för att driva ett saltvattenakvarium. För att minska antalet vattenbyten eller helt utelämna dem är Balling metoden en utmärkt metod. Dessutom billig i förhållande till stora och dyra vattenbyten. Att använda både en kolkälla och GFO samtidigt kan bli kontraproduktivt då både nitrat och fosfat måste finnas i vattenpelaren. Detta kan ske med ett par olika metoder. Det är med enbart vodka och vatten eller vodka, ättika, socker och vatten. Det idag kända NOPOX innehåller en blandning av vodka, ättika och vatten dvs. det som vi normalt kallar VÄS. 

Första året för akvariet innebär en lång väntan på att vattnet skall få sykla (mogna) ordentligt därför skall inte akvariet belastas för hårt med fisk som kräver mycket föda Dessutom skall man inte heller byta alltför stora vattenmängder då det fördröjer syklingen (mognaden). Balling metoden är bra att starta upp när akvariet börjar förbruka större mängder kalcium, magnesium och karbonater.

Börjar man få problem med alg tussar eller anstiftan till cyano eller dinoflagellater är det lätt gjort att ta till "kemiska stridsmedel". Alla dessa medel ex. som  Aqua Connect Cyanoremove, Cyanocontrol, Aqua Medic Antired, Boyd Chemiclean, Dino Remove, Easy Life Excital, Redslime Remover, Triton Cyano Bacteria Inhibitor, Ultra Dino-X, KZ CyanoClean och Vibrant Liquid Cleaner kommer döda din mikrofauna. Efter det kommer det ta lång tid innan den kan återhämta sig.

För att få en så komplett mikrofauna som möjligt finns det bara ett alternativ och det är att använda levande phytoplankton. Levande phytoplankton främjar bildandet av mikrofauna och zooplankton. Vår phytoplankton är naturligt odlad utan bindemedel, geler, konserveringsmedel eller andra tillsatser. Genom att redan i ett tidigt stadium till sätta levande phytoplankton i ett nystartat saltvattenakvarium så förebygger man också mycket av problematiken som senare kan uppstå. 

Dessutom så behövs inga andra foder till något annat djur i akvariet förutom det du ger dina fiskar. Detta eftersom vi inte kan erbjuda den mängden zooplankton i våra akvarier som skulle behövas för att hålla våra fiskar mätta och välmående.