Cyano bakterier

11.09.2023

Cyano bakterier förekommer av olika skäl ex. av dålig vattenkvalitet, svag vattenrörelse och genom obalans mellan fosfat och nitrat. Cyano bakterier är fotosynetiska bakterier som växer på olika sätt och som vanligtvis bildar mattor på botten och på levande sten. Detta hindrar korall tillväxt och tar upp näringsämnen. Cyano bakterien är mjuk och hal vid beröring. 

Genom att använda olika sätt kan man utrota denna bakterie säkert och effektivt. Det finns både biologiska och kemiska medel för att komma till rätta med problemet. Till exempel genom biologiska processer kan du mata mindre, uppdatera belysningen, öka vattenrörelsen och suga ur cyanon. Genom att använda filtervadd kan man "rulla in" cyanon om den finns på botten av akvariet. Cyano som lagt sig över levande sten och koraller kan vara enklast att avlägsna med en tandborste.

Vår rekommendation för att påskynda avlägsnandet av cyano bakterien är att tillföra phytoplankton av arten Synechococcus.sp. Du kan också använda dig av sk. kalkvatten i kombination med Synechococcus.sp. för att få bukt med problemet snabbare. Tänk också på att levande phytoplankton inte kommer döda din mikrofauna vilket kemiska preparat gör vad än tillverkaren lovar.

Använd ALDRIG kemiska preparat
Använd ALDRIG kemiska preparat

Exempel på kemiska preparat är: Aqua Connect Cyanoremove, Cyanocontrol, Aqua Medic Antired, Boyd Chemiclean, Easy Life Excital, Redslime remover och KZ CyanoClean.
Har du använt ett kemiskt preparat så tar det lång tid innan din mikrofauna kommer återhämta sig. Så låt bli dem och använd biologiska medel för att rätta till det även om det kan ta längre tid. 

Det bästa är alltid att förebygga så man slipper dessa problem genom att tillsätta phytoplankton regelbundet till sitt akvarium.