phytoplankton.se
närodlad levande phytoplankton🛒

en handledning om RO station

För att kunna producera rent vatten som är så fritt som möjligt från diverse föroreningar till 98% . I handeln finns det en mängd olika anläggningar att välja mellan. 

Vilken RO station skall jag välja?

För att kunna hitta den osmosanläggning som passar bäst är det bra och kontrollera trycket (bar) i sin  egen vattenledning med sitt lokala vattenverk. Det normala brukar vara upp till 3 bar ur kranen varför en RO station som producerar 100-200 liter/dygn är det fullt optimala för de flesta saltvattensakvarister. 

Visserligen kan det kännas långsamt när man sätter upp sitt saltvattensakvarium för första gången då det kan tid och fylla upp det med osmosvatten. Men i framtiden kommer du endast att producera osmosvatten för avdunstning och vattenbyten. Vidare skall man alltid kontrollera att man kan byta alla delarna till RO stationen då de kommer bli igensatta övertid. Så lägg pengarna på något fabrikat som du vet har en "historia" så slipper du från att supporten på tillbehör plötsligt försvinner och du får köpa en ny RO station. Så billigast kan i längden bli dyrast.

 Det finns också osmos anläggningar som har en sk. booster som kan ta ur mer (snabbare) vatten ur vattenledningen. Bor man in en hyresfastighet är det nog inte så populärt alla gånger om man "knycker" de andra hyresgästernas vattentryck för att tillgodose sina egna behov. En TDS mätare håller koll på ditt utgående vatten som alltid skall visa 0. När den inte gör det längre är det dags att byta sedimentfiler, kolfilter och silikatfilter. Även om osmosfiltret inte ger samma mängder vatten som när det var nytt behöver inte innebära att utgående vatten är dåligt utan bara att filtren börjar bli mättade. TDS mätaren håller kontrollen åt dig. Går vattnet däremot väldigt sakta kan det vara dags att byta membran.

Hur kopplar jag in den?

RO stationen skall kopplas direkt på kallvatten ledningen och en koppling med kran sätter en rörmokare enkelt dit åt dig. Det går givetvis också att ha en skruv koppling som lätt kan installeras på blandaren. Denna lösning kan inte rekommenderas då det kan orsaka rundgång i fastigheten du bor i. Sedan kan ju också någon familjemedlem råka vrida på varmvattenskranen och tillföljd av detta kommer osmosen att krascha.

Natriumkloridfritt mineral salt för RO vatten

Alla mineraler och spårämnen tas bort från kranvattnet när man framställer osmosvatten med en RO station. Det vatten som avdunstar från våra akvarier ersätter vi med nytt osmosvatten varje dag. Genom att lägga till en matsked natriumkloridfritt mineral salt för RO vatten  (Na₃SO₄) c.a 5 g/10 liter till sitt osmosvatten kommer det att remineraliseras som innebär att de vitala mineralerna och spårämnerna som togs bort från kranvattnet åter kommer läggas till.

Euphyllia glabrescens
Euphyllia glabrescens